Alpi Blog
Image default
Huishoudelijk

Dekbed wassen, met de hand of naar de wasserette

Was uw dekbed regelmatig

Als uw machine niet groot genoeg is, moet u het dekbed misschien naar een wasserette brengen om gebruik te maken van een wasmachine of droger met een grote capaciteit,’ adviseren de experts van Scooms. ‘Als u het dekbed zelf kunt wassen, was dan met een niet-bio (enzymvrij) wasmiddel en gebruik een derde van de gebruikelijke hoeveelheid en gebruik een wasdroger om uw dekbed grondig te drogen.’

Als het wasetiket van het dekbed het groene licht geeft om het ook in de wasdroger te stoppen, houd het dan weer bij een lage temperatuur. Gebruik wollen droogballen in de droger, want die helpen de hete lucht gelijkmatiger en efficiënter te circuleren”, zeggen Emily en Jonathan. Dit verkort niet alleen de droogtijd, maar bespaart ook op de energierekening!

Experts en directeur van Woolroom, stelt voor om een wollen dekbed, vanwege de natuurlijke vochtregulerende eigenschappen van wol waardoor bacteriën en schimmels moeilijk kunnen groeien, “gewoon om de twee maanden buiten te hangen om te luchten is voldoende om het fris en schoon te houden”. Als het deel uitmaakt van het assortiment dat in de machine gewassen kan worden, is “de beste manier om uw dekbed te onderhouden, het op een wol- of fijnwasprogramma met een langzamer centrifugetoerental in uw wasmachine te draaien en een gespecialiseerd wolwasmiddel toe te voegen, voordat u het buiten te drogen hangt.

Tot slot, voordat u uw zomer dekbed terug op het bed legt, moet u het goed schudden om de vulling opnieuw te verdelen. Het beste is om dit elke keer te doen als u uw beddengoed verwisselt om het in optimale vorm te houden.

Een dekbed met de hand wassen

Als uw wasmachine niet groot genoeg is voor uw dekbed, of als het waslabel het niet aanbeveelt, kunt u het met de hand wassen in de badkuip. Vul het bad met voldoende water om het dekbed volledig onder te dompelen en voeg een mild wasmiddel toe. Meng dit door het water zodat het een beetje slijmerig wordt.

De gemakkelijkste manier om het dekbed in het bad schoon te maken is door het te kneden met uw voeten. Zo kun je je een weg banen rond elke centimeter van het dekbed, wat moeilijker is als je vanaf de zijkant in het bad reikt.

Hierna zal het water het vuil en de bacteriën van het dekbed bevatten, dus laat dit weglopen en vul het bad opnieuw met vers water. Spoel het dekbed hierin uit tot u tevreden bent dat al het wasmiddel eruit is. Wring zoveel mogelijk overtollig water uit om het droogproces te versnellen.

Als het een zonnige dag is, kunt u het dekbed aan de waslijn laten drogen. U kunt het ook in een warme ruimte laten drogen, zoals de keuken of de bijkeuken