Alpi Blog
Image default
Financieel

Is geld lenen verstandig?

Sinds het begin van het geld zou ook het begin van het lenen begonnen moeten zijn. De een heeft geld over en de andere heeft weer geld tekort. Door het uit te lenen aan de ene kant en door het te lenen aan de andere kant wordt het overschot en tekort opgeheven en is (uit) lenen van geld een nuttige zaak om beide behoeften te bevredigen.

Lenen stelt mensen in staat om de tijdstip die ze nodig hebben om iets te vergaren te vervroegen. In eerste instantie denk je al gauw aan het aankoop van goederen die dan veel eerder kan gebeuren omdat je gelijk het geld tot je beschikking hebt in plaats van dat je eerst maanden of jaren moet gaan sparen om het dan pas te kunnen kopen. Je kan ook denken aan lenen van geld voor aanschaf van bedrijfsmiddelen. Hierbij leen je geld om een bedrijfsmiddel te kopen die dan weer geld moet gaan genereren om je schuld af te kunnen betalen. Denk aan lenen van geld voor aankoop van een zaak zodat je geld kan gaan verdienen voor je levensonderhoud.

Als lenen niet bestond dan zouden we allemaal eerst alles moeten verdienen om datgene wat we willen hebben te kunnen kopen. Voor kleine dingen zal dat niet zo een probleem zijn maar voor grote aankopen als auto, huis of zaak zou dat voor velen problematisch zijn. In zo een situatie zal de economie veel langzamer groeien en zal de welvaart nog niet zo ver zijn als het nu is.

Geld lenen is dus wel degelijk nuttig en nodig.

Echter is er ook een andere kant van lenen en dat is dat het wel een schuld met zich meebrengt. De lening moet namelijk terugbetaald worden met rente. Zolang dat geen probleem oplevert is er niets aan de hand, maar zodra dit niet meer is op te brengen dan beginnen de problemen. Voor je het weet verlies je alles wat je hebt opgebouwd en dat kan wel eens meer zijn dan wat je hebt geleend plus de rente erbij. Dus voor lenen geldt dat je het moet doen zodra je er goed hebt over nagedacht. Dan is het pas verstandig om te lenen.

Wat is verstandig lenen dan?

Dat je goed hebt nagedacht over de lening.

Denk aan de volgende punten bij een lening:

  • Heb ik de lening echt nodig?
  • Kan ik de lening terugbetalen?
  • Wat zijn de consequenties als ik de schuld niet terug kan betalen? Ben ik dan alles kwijt of alleen datgene wat ik voor het geleende bedrag heb gekocht + wat extra’s?
  • Waar kan ik het goedkoopst lenen?
  • Kan ik nog goed leven met het geld wat ik verdien minus de schuld die ik terug moet betalen?
  • Kom ik in de toekomst niet in moeilijkheid omdat ik dan een schuld heb?
  • Kan ik in de toekomst door de schuld geen andere lening meer krijgen zoals een hypotheek?

Heb je direct geld nodig dan kan je door onder andere bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden kan je nagaan of het verstandig is om te gaan lenen. Hierdoor voorkom je ook dat je misschien wel op de zwarte lijst belandt.

http://minikredietaanvragen.com/category/binnen-1-uur-geld-op-je-rekening/