Alpi Blog
Image default
Woning en Tuin

Dubbel glas vervangen

Waarom dubbel glas vervangen? 

Een van de belangrijkste redenen waarom je dubbel glas zou willen vervangen voor een duurzamere variant is besparen op de energiekosten. Dit omdat glas met een hoger rendement veel beter isoleert. Glas wat beter isoleert houdt vanzelfsprekend meer warmte binnen omdat er minder energie verloren gaat. Daarnaast zul je minder last hebben van kou of tocht in de winter en is duurzamer glas over het algemeen meer geluidsdicht. Nog een voordeel wanneer je kiest om je dubbel glas te vervangen is dat er minder condens op je ramen zal ontstaan, waardoor er minder kans is op schimmel. 

 

Verschil standaard dubbel glas en de duurzame varianten

De verschillende opties voor het vervangen van dubbel glas zijn HR, HR+, HR++ en HR+++. 

HR staat voor hoog rendement, oftewel een hoger rendement dan het standaard dubbelglas. 

 

Maar wat is nou het verschil tussen standaard glas en de vervangende opties? HR glas isoleert veel beter dan standaard dubbel glas. Logischerwijs is het zo dat hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het glas isoleert. Standaard dubbelglas heeft een U waarde van plusminus 2.9, wat matig is. HR glas is dubbel glas met coating en heeft een U waarde van plusminus 1.9. HR+ glas is dubbel glas met coating en een edelgas vulling en heeft een U waarde van 1.6. HR++ glas is dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling en heeft een U waarde van 1.2. HR+++ is driedubbel glas met coating en edelgas vulling en heeft een U waarde van maar liefst 0.9. HR+++ glas is de meest duurzame glassoort die je kunt hebben!

Kosten voor het vervangen van dubbel glas 

De kosten voor het vervangen van dubbel glas verschillen en hangen af van een aantal dingen. Allereerst hangt de prijs af van hoe hoog het uurloon van de glaszetter is. Ook zal de prijs verschillen kijkend naar hoe moeilijk het te plaatsen is en uiteraard de grootte en het soort glas wat wordt geplaatst. 

Hoe beter geïsoleerd glas, hoe hoger de kosten per m2 zullen zijn. De kosten van standaard dubbel glas liggen rond de 100 EUR per m2. De kosten voor HR glas ligt iets hoger, zo rond de 120 EURO per m2. De kosten voor HR+ en HR++ zullen rond de 125 EUR en 130 EUR liggen en voor HR+++ glas ben je gemiddeld zo’n 170 EUR per m2 kwijt.

Kosten besparen bij vervanging van dubbel glas
Wil je kosten besparen? Dan is het belangrijk om vooraf de kozijnen goed schoon te maken en te reinigen. Dit zijn onnodige kosten die de glaszetter in rekening zal brengen wanneer dit niet gedaan is. 

 

Veel mensen kiezen ervoor om dubbel glas te vervangen voor een duurzamere variant. Dit omdat het relatief gezien weinig extra kost. De extra kosten die je maakt zul je op lange termijn met gemak terugverdienen omdat je een lagere energierekening zult hebben doordat duurzamer glas beter geïsoleerd is. 


Met HR glas bespaar je al gauw 200 EUR per jaar op je energiekosten. Omgerekend zul je dit binnen 11 jaar terugverdienen bij 20m2 aan glas. Met HR+ glas bespaar je ruim 230 EUR per jaar, dit heb je in 9 jaar terugverdiend. Met HR++ ruim 260 EUR per jaar, wat je met 9 jaar hebt terugverdiend bij 20m2 aan glas en met HR+++ maar liefst 300 EUR per jaar. Na 11 jaar heb je dit terugverdiend.