Alpi Blog
Image default
Winkelen

Sportvoeding, extra tussendoortjes voor de atleet

Sporten, wie doet het tegenwoordig niet. De perfecte manier om lichaam en geest gezond te houden. In combinatie met een goed eetpatroon kan sporten een positieve impact hebben op je leven. Ieder persoon sport dan ook op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Zo kan je een geharde professional zijn, die dagelijks traint en meedoet aan veel wedstrijden. Maar wellicht doe je alleen aan sport om je conditie op peil te houden, door twee keer per week te gaan hardlopen. Wat voor type atleet je ook bent, je lichaam kan altijd baat hebben bij wat extra ondersteuning. Wist je dat je tijdens het sporten namelijk je spieren beschadigd? Dit is niet ernstig, je lichaam is erop gebouwd om dit zelf weer te maken. Maar een beetje hulp bij dit herstel kan geen kwaad. Deze hulp bestaat er in de vorm van sportvoeding.

 

Sportvoeding staat in de volksmond beter bekend als sportsupplementen. Dit zijn wettelijk toegestane middelen die ervoor zorgen dat je een betere sportprestatie kunt leveren. Er zijn veel verschillende categorieën van supplementen die onder sportvoeding vallen. Echter heeft niet elk supplement hetzelfde effect bij ieder persoon. Iedereen is anders en de werking van de sportvoeding heeft ook grotendeels te maken met je standaard voedingspatroon. Als je al gemotiveerd bezig bent met je voeding en er goed op let dat je gezond eet, zal jouw opname van vitaminen, mineralen en eiwitten veel gelijkmatiger zijn dan iemand die zich totaal niet met zijn eten bezighoudt en bijvoorbeeld veel junkfood eet.

 

 

Zoals gezegd komt sportvoeding in veel soorten voor. Repen, poeder (shakes), dranken en pillen. Hieronder lees je 3 belangrijke nutriënten die je zult terugvinden in sportvoeding.

 

Eiwit

Dit is misschien wel het bekendste supplement, de eiwitshake of proteïne shake. Een poeder dat boordevol zit met eiwitten. Eiwitten worden omgevormd tot aminozuren, de bouwstenen van je lichaam. Deze zorgen onder andere voor het behoud en herstel van je spieren. De shake is dus de bekendste vorm, hierbij krijg je snel de nodigde eiwitten binnen.

 

Cafeïne

Cafeïne kan ervoor zorgen dat vet sneller wordt afgebroken. Echter is een te hoge dosis erg ongezond en zal dit een omgekeerd effect hebben. Ook kan het gevaarlijk zijn voor mensen die te maken hebben met hartritmestoornissen. Let daarom goed op of een cafeïne supplement wel bij jou past.

 

Creatine

Creatine is een supplement dat vaak wordt geprezen voor het feit dat het je lichaam een flinke boost geeft op het gebied van spiermassa kweken en meer uithoudingsvermogen krijgen. Naast supplementen kan je creatine ook gewoon binnenkrijgen via voedsel, vooral vlees.