Alpi Blog
Image default
Dieren

Wat eten katten eigenlijk allemaal?

Katten genieten van een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel, smaken en texturen.

Hoewel katten voornamelijk vlees eten, kunnen en zullen ze ook ander voedsel eten. Of je nu overweegt om het voer van je kat te veranderen of voor het eerst een kat te nemen, weten wat katten eten is een belangrijk onderdeel van kattenbezit. Kattenvoer is belangrijk voor een kat en ook dat het goed verzorgd voedsel is. 

Zijn katten carnivoren, herbivoren of alleseters?

Katten zijn obligate carnivoren. Met andere woorden, het zijn vleeseters. “Katten hebben dierlijke eiwitten nodig als onderdeel van hun hoofddieet”, legt Purina Nutritionist Karina Carbo-Johnson, MS uit. Sommige eiwitrijke voedingsmiddelen die katten graag eten, zijn onder meer:

  • Diverse soorten vis, zoals zalm, forel, tonijn en witvis
  • Gevogelte zoals kip, kalkoen en fazant
  • Rundvlees
  • In het wild eten katten een verscheidenheid aan kleine prooien

Wat kunnen katten eten?

In tegenstelling tot mensen en honden zijn katten sterk afhankelijk van eiwitten als energiebron. Kattenvoer bevat doorgaans meer eiwitten dan hondenvoer, maar dat betekent niet dat kattenvoeding geen ander voedsel bevat, of dat ze het niet nodig hebben.

De niet-eiwit ingrediënten in kattenvoer zijn smakelijk en licht verteerbaar om verschillende aspecten van hun gezondheid te ondersteunen.

Wat kunnen katten naast kattenvoer eten?

Hoewel we adviseren om een ​​volledig en uitgebalanceerd kattenvoer te gebruiken en af ​​en toe wat lekkers te eten, kunnen katten ook wat mensenvoer eten. Deze voedingsmiddelen omvatten:

  • Bosbessen
  • Gekookte eieren
  • Meloe

Sommige katten houden misschien van voedsel zoals bessen en meloen als traktatie, maar niet omdat ze zoet zijn. Katten hebben geen receptoren op hun tong om zoetheid te proeven. In plaats daarvan hebben voedingsmiddelen zoals deze een bittere smaak, zoals aminozuren in eiwitten, die katten lekker vinden.

Net als bij gewone kattensnacks, mogen deze voedingsmiddelen niet meer dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van uw kat overschrijden.

Wat mogen katten niet eten?

Er is veel voedsel dat katten niet kunnen eten. Rauwe of onvoldoende verhitte eieren, vlees of vis vormen allemaal een risico op door voedsel overgedragen ziekten of parasieten, dus die moeten worden vermeden.

Katten mogen geen melk hebben tenzij ze ermee zijn grootgebracht en voldoende lactase-enzymen hebben, omdat deze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Voedingsmiddelen met botten zijn ook een nee, omdat de botten ernstig letsel kunnen veroorzaken aan de mond, keel of darmen van een kat.

Wat als een kat een kieskeurige eter is?

Je denkt misschien dat je kat een kieskeurige eter is. In werkelijkheid verveelt ze zich misschien. “Katten houden over het algemeen van afwisseling”.U kunt het verlangen van uw kat naar afwisseling bevredigen door vaak nieuwe smaken en texturen van voedsel te introduceren.

Beslissen wat je een kat moet voeren

Er zijn veel opties als het gaat om het voeren van uw kat. U kunt kiezen uit droog of nat kattenvoer en er is een breed scala aan smaken en texturen om aan al het verlangen van uw kat te voldoen.

We kunnen u helpen het juiste voer te vinden op basis van de unieke voedingsbehoeften en voorkeuren van uw kat.

Onze pagina over katten bevat meer tips over kattenvoeding en voeding van onze experts.

 

 

 

https://www.petsplace.be/nl/kat/kattenvoer