Alpi Blog
Image default
Bedrijven

Wanneer een Lucht water warmtepomp?

Een lucht water warmtepomp werkt zoals een ijskast, warmte onttrekken op de ene plaats en daarna afgeven op een andere plaats.  Het buitenste gedeelte van de pomp onttrekt warmte van de buitenlucht, daarna wordt deze temperatuur ook nog eens verhoogt. Het verwarmde koelmiddel, nu in gas, zal hierna het water van de verwarming binnen verwarmen. Na dat het gasvormige koelmiddel afgekoeld is, is het weer een vloeistof.

Wanneer is het de moeite om zo een lucht water warmtepomp aan te schaffen? Eerste mogelijkheid is wanneer je van plan bent om je bestaande ketel te vernieuwen. Een lucht water warmtepomp is energiezuiniger, het is ook makkelijk aan te sluiten. Let er echter wel op dat je woning goed geïsoleerd is.

Tweede mogelijkheid is wanneer je graag een nieuwe cv-installatie wilt in je huis. Het voordeel is hier dat je ook kan zorgen dat er wand-of vloerverwarming in je huis is, als dat er nog niet was. Deze verwarmingsmogelijkheden zorgen ervoor dat het rendement van de warmtepomp maximaal is. Het is ook mogelijk om een combinatie van sanitair water en verwarming te doen.

Wil je graag je zwembad of sanitair water opwarmen? Dan is het een slimme keuze om te kiezen voor een lucht water warmtepomp. Je hoeft niet meteen grote verbouwingen te doen en werkt volledig op zichzelf. Het voordeel is ook dat je hem gewoon meteen op bestaande leidingen kan aansluiten. Wanneer je de beste warmtepomp koopt kan je naast je zwembad of sanitair water verwarmen ook gewoon de warmtepomp aansluiten op de verwarming.

Hoe zit het met de prijs van een lucht water warmtepomp? De prijs is vooral bij de aanschaft en installatie groot maar achteraf valt het best goed mee. Aanschaf en installatie schommelt tussen de 7500 en 12500 euro. Achteraf vallen de kosten best goed mee omdat de energie voor 3/4de uit de natuur gehaald wordt. Rendement is wel sterk afhankelijk van de buitentemperatuur.

https://techneco.nl/