Alpi Blog
Image default
Aanbiedingen

Haal een optimaal rendement uit uw projectgrond

Haal een optimaal rendement uit uw projectgrond

De Belg staat erom bekend een baksteen in de maag te hebben. Op zich is dat geen slechte eigenschap, want investeren in vastgoed blijft tot op vandaag een goede keuze. Werd je onlangs eigenaar van een stuk bouwgrond, of ben je in het bezit van een gebouw dat bestemd is voor een totaalproject? Geweldig, want dit kan heel wat rendement opleveren. Op voorwaarde dat je op voorhand een goede inschatting kan maken van de maximale verkoopwaarde. Lees verder, en raak wegwijs in de wereld van vastgoed, makelaardij en projectgronden.

Wat bepaalt de waarde van een bouw- of projectgrond?

Een meer eenvoudige vraag om hier te stellen is wie de waarde bepaalt. Wel, dat is voornamelijk de overheid. Zij stelden namelijk heel wat voorschriften en regels op, die uiteindelijk gebundeld zijn in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De gemeente legt op basis daarvan een tiental principes vast die ingrijpend zijn voor de waardebepaling van de bouwgrond of (naakte) grond. 

Een eerste is de densiteit van de grond. Met andere woorden: hoeveel bouwlagen zijn er toegestaan op het desbetreffende perceel?
Ook speelt het type van het gebouw een rol bij de waardering van een bouwgrond. Is de grond bedoeld voor nieuwbouw appartementen, of eerder voor een half-open bebouwing?
Een andere belangrijke factor is het doel van de grond. Is hij bestemd voor landbouw, bos, industrie of voor wonen? Denk ook na over de regels omtrent mobiliteit, zoals verplichte parkeerplaatsen, openbaar vervoer…
Tot slot wordt ook rekening gehouden met de ligging, omgeving en het reliëf van de grond. Een perceel met veel schuine hellingen krijgt automatisch een andere verkoopprijs dan een vlakke grond. Ook de vorm speelt een rol: gaat het om een vierkant perceel, of is het eerder rond?

Laat de ontwikkelingsmogelijkheden onderzoeken

Raak je zelf niet wegwijs uit alle mogelijkheden en voorschriften? Ga dan ten rade bij een expert. Zo heb je bijvoorbeeld Kasper & Kent, de vastgoedexperts en – bemiddelaars in jouw buurt. Zij hebben voldoende kennis in huis om alle ontwikkelingsmogelijkheden van de bouwgrond te onderzoeken en de maximale verkoopwaarde zo goed mogelijk in te schatten. Door middel van hun doordachte analyse brengen ze alle aspecten concreet in kaart. Zo wordt het ontwikkelingspotentieel van jouw grond optimaal benut. Bovendien zoeken zij voor jou de juiste koper. En dat volledig juridisch correct. Wil je meer weten over de mogelijkheden, of lees je graag nog meer tips over de ontwikkeling van jouw projectgrond? Neem dan eens een kijkje op hun website en plan een vrijblijvend gesprek in. Voor je het weet wordt jouw grondwaarde de hoogte in gestuurd.

https://www.kasperkent.be/