Alpi Blog
Image default
Sport

Wat is een bokaal?

In de wereld van de sportprijzen heb je als organisator de keuze uit tal van sportprijzen. Sportbekers, medailles, kampioensschalen, beeldjes en bokalen. Die laatste hoor en zie je regelmatig voorbij komen maar het is vaak niet helemaal duidelijk wat een bokaal precies is. Daarom tijd voor wat meer uitleg! Zo beslis je op basis van goede informatie of een bokaal de prijs is die het beste bij je evenement past.

Het woord bokaal uitgelegd

Het woord bokaal is afkomstig van het Italiaanse “boccale”. Dit is weer afgeleid van het Latijnse “baucalis”, wat zoveel betekent als “watervat”. In de moderne tijd betekent het een grote beker. Meestal wordt hier een dikbuikig model mee bedoelt met grote oren als handvatten. Als sportprijs worden bokalen meestal op een marmeren of kunststof voet geplaatst met een plaatje waarop je een boodschap kunt laten afdrukken.

Een bokaal uitreiken bij sportwedstrijden

Bokalen behoren tot de meest populaire sportprijzen. Samen met de kampioensschaal worden ze vaak als wisseltrofee ingezet bij voetbaltoernooien en –competities. Een beker bij voetbal kun je ook personaliseren met bijvoorbeeld de naam van de club, of de hoofdsponsor en het jaartal van het seizoen erin gegraveerd. Bokalen zijn meestal verkrijgbaar vanaf enkele euro’s. Goedkope bokalen zijn vrijwel altijd gemaakt van kunststof. Er zijn ook duurdere varianten van metaal verkrijgbaar waar ook edelmetalen als goud en zilver in verwerkt zitten.

Wanneer kies je voor andere prijzen?

Naast bokalen heb je natuurlijk de keuze uit tal van andere sportbekers. Je kunt ze in allerlei vormen en maten kopen en je kunt zelfs je eigen ontwerp laten maken bij sommige producenten. Bokalen zijn meestal vrij grote prijzen en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Ben je gebonden aan een bepaald budget, dan is een gouden medaille wellicht een net zo prestigieus maar wel een stuk goedkoper.