Alpi Blog
Image default
Industrie

De juiste dekking voor je auto verzekering – Abny.nl

Een groot deel van de dekking keuze voor je autoverzekering wordt bepaald door de leeftijd van je auto. Maar er zijn nog meer factoren die ook een rol spelen bij het kiezen van een dekkingsverzekering. In dit artikel leggen we je uit welke factoren nog meer van belang zijn bij het kiezen van de juiste dekking.

Dekkingen 

Het is belangrijk om de kosten goed in kaart te brengen, om vervolgens tot een keuze te komen waarvoor je verzekerd wilt zijn. Hieronder een overzicht over welke dekking nou welke schades verzekerd. Ook zie je welke soorten dekkingen er zijn.

  • Allrisk: Allrisk verzekerd zijn houd in, dat de schade aan je auto door een ongeluk dat je zelf hebt veroorzaakt of schade dat door iemand anders is aangericht, wordt vergoed. Dit is de duurste vorm van dekking, wel ben je verzekerd voor alle schade die je maakt.

  • Beperkt Casco: de naam zegt het al, alleen bij brand- of stormschade, inbraak en ruit-, en diefstal aan je eigen auto wordt het vergoed. Maar bij schade aan je auto die jij zelf hebt veroorzaakt wordt in dit geval niet vergoed.

  • WA verzekering: Meest bekende vorm van verzekeren is de WA verzekering, dit is ook het minimum die je als automobilist moet hebben om auto te mogen rijden.In dit geval is de schade die je met je auto door anderen wordt veroorzaakt vergoed wordt. De schade die je zelf aanricht wordt niet vergoed.

 

Welke dekking is het beste voor je auto?

Het is niet genoeg om alleen naar de leeftijd te kijken van je auto,Bij het kiezen van de dekking voor je auto zijn er ook andere dingen waarnaar gekeken moet worden. Maar op basis van de leeftijd kun je wel een eerste selectie maken. Hieronder een tabel ter verduidelijking:

  • 0 to 5 jaar
  • allriskverzekering
  • 6 tot 10 jaar
  • beperkt cascoverzekering
  • 10 jaar of ouder
  • WA-verzekering

 

Waarom een ruimere dekking beter is

Als je kiest voor een ruimere dekking ben je erg afhankelijk van je auto. Denk hierbij aan, dat je alleen met je auto op plekken kunt komen, en het heel moeilijk voor het openbaar vervoer is om jouw te bereiken. Ook bij gebrek aan geld of  lening, die je voor je auto nog niet hebt afbetaald, is een ruimere dekking een goede oplossing. Op die manier hoef jij niet op te draaien voor de totale kosten, die erg hoog kunnen zijn. Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Als deze hoog is dan is het wellicht slim om voor deze keuze te kiezen. Ten slotte zijn de verschillen in premies bij dekking niet echt groot. Het is daarom handig om te kijken wat een ruimere dekking extra zal gaan kosten.

 

Autowaarde 

Hoe oud je auto is zegt niet alles over de waarde van de auto. Als voorbeeld jouw auto 7 jaar oud is, dan kan het nog steeds zo zijn dat de dagwaarde van je auto meer dan 20.000 euro bedraagt. Mocht dit het geval zijn dan zou het wellicht beter zijn om je auto Allrisk te verzekeren. Dit is belangrijk om te weten omdat, de schadekosten bij een dure auto een stuk hoger zijn dan bij een goedkope auto. Hiervoor wordt namelijk de schade die je zelf hebt veroorzaakt vergoed.

De waarde van een auto kan aanzienlijk hoger of lager liggen als je deze chiptuned. Echter, kan dit ook van negatieve invloed zijn. Ons advies is om hier goed naar te kijken en hier eventueel de acties van het chiptunen ongedaan te maken mocht dit nodig zijn.

Een Lening die nog niet is afbetaald

Mocht  je een lening hebben afgesloten voor je auto die nog niet is afbetaald. Dan is er nog een ander aspect om rekening mee te houden. Je kunt dan een overweging maken om je auto wat langer Allrisk te verzekeren. De reden hiervoor is dat je een groter financieel risico loopt bij een auto waarvoor je geld hebt geleend. Als in het ergste geval je auto total loss raakt. Dan moet je nog in staat kunnen zijn om niet alleen een nieuwe auto te kunnen kopen, maar ook om je openstaande lening nog te kunnen afbetalen.

Schadevrije jaren

De jaren dat je zonder schade te hebben gebracht in je auto rijdt, ook wel schadevrije jaren genoemd,  hebben grote invloed op de hoogte van de premie. Als je veel schadevrije jaren hebt, krijg je meer korting dan iemand die weinig of geen schadevrije jaren heeft. Mocht je veel schadevrije jaren hebben en weinig geld. Dan kun je voor een ruimere dekking kiezen, zonder dat het je veel gaat kosten.

Neem een kijkje in je eigen vermogen

Tijdens het kiezen van een dekking is het beter als  je vooral kijkt naar de hoeveelheid geld die je hebt. Daarbij moet je jezelf de volgende vragen stellen: hoe gemakkelijk kun je de schade die je zelf hebt gemaakt, terugbetalen? En heb je genoeg geld om een nieuwe auto te halen, mocht die helemaal total loss zijn? Ook deze factoren spelen een grote rol bij het kiezen van de juiste dekking, die bij jou past. Het is daarom ook goed om daar rekening mee te houden, het bespaart je een hoop geld!