Alpi Blog
Image default
Geschenken

Een korte geschiedenis van hedendaagse sportprijzen

Sportprijzen kennen we allemaal. Of het nu om een medaille of een beker gaat, een kampioensschaal of een plaque, het zijn allemaal symbolen van overwinning. Maar hoe is dat zo gekomen? Waarom zijn de hedendaagse sportprijzen in hun huidige vorm zo bekend geworden dat ze niet meer weg te denken zijn uit de maatschappij? Dat krijg je in dit artikel uitgebreid te horen!

Van het slagveld…

Sportprijzen worden vaak trofeeën genoemd. En wist je dat het woord “trofee” is afgeleid van het Griekse woord “tropaion”, een monument voor de overwinnaar van een veldslag? Vaak werden deze monumenten behangen met het harnas en de wapens van overwonnen vijanden. In het begin, tijdens de tijd van de Oude Grieken, waren deze monumenten tijdelijk omdat ze ter plekke op het slagveld werden neergezet. In de rijd van de Romeinen kregen veel van deze monumenten een meer permanent karakter in Rome zelf. Sindsdien is de rol van deze tropaia veranderd en kregen ze een andere functie.

…tot de politieke arena

Na verloop van tijd werden deze monumenten zo populair dat ze zelfs op munten werden afgedrukt. Zie je de vergelijking al met de hedendaagse medailles die je kunt bestellen? Een “trofee” was bovendien niet per definitie meer een symbool voor overwinning op het slagveld maar werd ook vaak voor politiek gewin ingezet. Senatoren en keizers lieten monumenten van zichzelf oprichten en versierden deze rijkelijk met onder andere bokalen, munten en andere kostbaarheden. Zo zie je meteen waar die grote gouden beker in de prijzenkast op gebaseerd is!

Dan rest alleen nog de vraag hoe dit alles zijn weg heeft gevonden naar de bekers en medailles die we vandaag de dag uitreiken. Wat we weten is dat ondanks de veranderende betekenis van de oude oorlogsmonumenten, trofeeën altijd symbool hebben gestaan voor kracht, overwinning, dominantie en doorzettingsvermogen. Allemaal eigenschappen waar topsporters ook om geroemd worden!