Alpi Blog
Image default
Bedrijven

Ondernemen naast een vaste baan, hoe doe je dat?

Het leven van ondernemers ziet er vaak beter uit dan het in de realiteit is. Ondernemers werken vaak lange dagen en nemen zelden vakantie, terwijl sociale media ons iets heel anders laten zien. Dit vertekende beeld zorgt ervoor dat veel mensen toch zelf iets gaan ondernemen. Ze beginnen kleine bedrijfjes in de hoop een vrij leven op te bouwen. Maar hoe begin je met ondernemen wanneer je een vaste baan hebt? 

Allereerst is het belangrijk om je huidige arbeidscontract goed te bestuderen, wanneer je een concurrentiebeding hebt getekend mag je geen werkzaamheden verrichten die je huidige werkgever in de weg zitten. Online ondernemen is een stuk goedkoper dan een fysieke onderneming, je hebt geen eigen pand nodig waar allerlei problemen aan vast hangen, denk bijvoorbeeld aan een verstopte gootsteen of kapotte cv ketel. 

Fysieke ondernemingen

Een fysieke onderneming kan een hele investering zijn, denk bijvoorbeeld aan het huren van een bedrijfspand, het aanschaffen van een bedrijfswagen en benodigde materialen. Het kost vaak duizenden euro’s wat een hoop mensen koudwatervrees bezorgd. Begin daarom volgens de ‘lean’ methode. Begin zo klein mogelijk en bouw daarna de onderneming verder uit. Koop enkel het echt nodige materiaal en begin direct met ondernemen. Verhuur jezelf uit op zzp basis of ga direct op zoek naar eigen klanten. Bouw op deze manier een mooie basis van het bedrijf op en investeer veel terug in de onderneming. Mocht je een bedrijfspand gaan huren of kopen laat dit dan grondig inspecteren door DG Riooltechniek. Ondernemers hebben al weinig tijd en een verstopping kun je er gedurende een drukke werkweek niet bij hebben. 

Een online onderneming

Het starten van een online onderneming is het makkelijkste naast een vaste baan. De opstartkosten zijn relatief laag en je kunt direct beginnen. Denk aan het aanbieden van marketingdiensten, het schrijven van teksten of het ontwerpen van logo’s, websites of huisstijlen. Ook het worden van een ‘influencer’ is mogelijk maar het opbouwen van een groot aantal volgers kan veel tijd en geld in beslag nemen. Je hebt in Nederland ook veel apps en websites die ondernemers te hulp staan, bijvoorbeeld Werkspot. Je meld je aan als ondernemer en kunt reageren op allerlei klussen. Bijvoorbeeld het onderhouden of aanleggen van tuinen, het slopen van schuurtjes of het aanbouwen van woningen.