Alpi Blog
Image default
Bedrijven

Hoe komt water aan zijn smaak?

Het is je misschien al eens opgevallen: de smaak van water. Water smaakt namelijk bijna overal anders. Zo kun je vaak het verschil tussen water uit de kraan en water uit een flesje goed proeven. Hoe dat precies zo komt, leggen we je in het artikel hieronder uit.

De smaak van het water, wordt door verschillende dingen bepaald. Zo hangt de smaak onder andere af van het soort water waar het kraanwater van wordt gemaakt (denk aan grondwater, oppervlaktewater, duinwater, enzovoorts), maar ook van de plaats waar het water wordt gewonnen en de behandeling die het daarna heeft ondergaan. Vaak is het water dat bij jou thuis uit de kraan komt, meestal afkomstig van een waterwingebied uit jouw omgeving.

Chloor

Vroeger werd chloor aan het water toegevoegd om het te zuiveren. Chloor is namelijk een erg effectief middel om bacteriën te doden, maar het geeft een duidelijke smaak aan het water. Daarbij is chloor consumptie niet erg gezond en is het ook erg schadelijk voor het milieu. Tegenwoordig worden er daarom niet schadelijke stoffen gebruikt om water te zuiveren. Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, proef je vaak wel dat er chloor in het water zit.

Het zuiveren van water

Wanneer water gewonnen wordt, moet het eerst gezuiverd worden voordat het uit onze kraan komt. Tijdens deze zuivering, worden natuurlijke stoffen zoals kalk, ijzer en mangaan voor een deel uit het water gehaald. Deze stoffen zijn in het water opgenomen uit de bodem, maar de hoeveelheid van deze natuurlijke stoffen in het water verschilt per locatie.

De smaak van je water

De smaak van je water wordt bepaald door de aanwezige mineralen in het water. Dit zijn mineralen zoals natrium, calcium, kalium en magnesium. Zoals we hierboven al schreven, verschilt de hoeveelheid mineralen per regio en de smaak van het water kan in het noorden van Nederland dus ook heel anders smaken als in het zuiden. De mineralen in het water zijn goed voor je, maar je lichaam heeft deze niet per se nodig om goed te kunnen functioneren. De mineralen krijg je namelijk op heel veel manieren binnen. Water met meer sulfaat en magnesium smaakt vaak een beetje bitter, terwijl water met een laag mineraalgehalte vaak erg zacht smaakt. Je kunt dat zachte water ook zelf creëren, door een waterontharder van Soft Water Systems aan te schaffen. Deze filtert het kalk uit je water, waardoor je water erg soepel smaakt.