Alpi Blog
Image default
Auto's en Motoren

Tips bij het kopen van een boot

Er zijn veel mensen die voor in hun vrije tijd en voor hun persoonlijke entertainment een boot willen kopen. Er zijn natuurlijk ook erg veel voordelen en mogelijkheden bij het kopen van een boot. Denk dan aan familie of vrienden quality time of zelf even tot rust komen, dobberend op het water. Ondanks het plezier dat een boot brengt is een boot kopen echter geen kleine aankoop en kost het veel geld. Er zijn ook allerlei dingen die handig en belangrijk zijn om te weten voor het kopen van een boot. We gaan je daarom in dit artikel een aantal tips geven voor het kopen van een boot, zodat je zeker weet dat je goed ingelicht en voorbereid bent.

Boot kiezen

Het begint allemaal bij het kiezen van een boot natuurlijk. Er zijn namelijk heel veel verschillende type boten. Ben jij een fanatieke zeiler of hou je juist meer van lekker ontspannen op een jacht? Het kan ook zijn dat je een grote fan bent van spanning en snelheid, dan is een speedboot juist meer wat voor jou. Elke boot is anders en er zijn ook veel verschillende types, houd hier dus rekening mee en onderzoek dit goed. Je hebt bijvoorbeeld voor snellere boten vaak een vaarbewijs nodig en met zeilboten kom je niet zo makkelijk overal. Het materiaal van de boot is ook erg belangrijk, een houten boot is mooi maar vergt wel veel onderhoud. Waar kan je eigenlijk een boot kopen? Kijk bijvoorbeeld op websites zoals Jachtmakelaardij Kappers, hier hebben ze een ruim aanbod aan allerlei verschillende soorten boten.

Koopcontract?

Zorg er altijd voor dat je een een koopovereenkomst hebt opgesteld. Dit voorkomt discussies achteraf en ben je verzekerd van de beloftes die de verkoper heeft gemaakt. Of dit nu bij een bedrijf of particuliere verkoper is. Je kan je eventueel laten ondersteunen door een expert bij het opstellen van het koopcontract als je er zelf weinig verstand of ervaring mee hebt. 

Verzekeren

Hoe zit het met het verzekeren van je boot? Je boot verzekeren is niet altijd verplicht, maar het is wel aangeraden. Het is namelijk in de meeste jachthavens verplicht je boot te verzekeren. De waarde van een boot blijft ongeveer langer dan 10 jaar dicht bij het aankoopbedrag, als de boot goed is onderhouden. Het is dus wel verstandig om zoiets waardevols en van zoveel geld te verzekeren. Er is natuurlijk ook altijd de mogelijkheid dat je met je boot behoorlijke schade aanricht, al helemaal als je onvoorziene ervaring hebt met andere boten. Het is dus best fijn dat zulke dingen geregeld zijn. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden verzekeringen dus als je daar geïnteresseerd bent kan je dat verder onderzoeken of bespreken met een advocaat bijvoorbeeld.