Alpi Blog
Image default
Aanbiedingen

Een voedingskussen: de ultieme koopgids 2023

 

Een voedingskussen: de ultieme koopgids 2022 

 

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen, ook wel babyvoedingskussen of borstvoedingskussen genoemd, is speciaal ontworpen om baby’s comfortabel te kunnen voeden (borst of fles). Voedingskussens bieden rug-, nek- en ruggengraatsteun aan de moeder. Over het algemeen gaat het rond het middel van de moeder en houdt het de baby er overheen.

 

Voedingskussens zijn comfortabel en handig en zijn verkrijgbaar in vele vormen en maten:

 • C-vormig of U-vormig voedingskussen: Het past rond de buik van een moeder om comfort en ondersteuning te bieden tijdens borstvoedingsessies. Deze stijl van kussens is ook geschikt voor vrouwen met rondingen of plus-size. Het verschil is dat C-vormige voedingskussens voor de buik van de moeder zitten en weinig tot niet omhullen, en U-vormige kussens om de taille van de moeder gaan.

 • O-vormig: Het past rond de buik van de moeder als de letter “O.” Voordat u deze stijl van het kussen koopt, moet u de maat controleren.

 • Armkussen: Het schuift op de onderarm van de moeder en wikkelt niet rond het lichaam. Deze stijl kussen is draagbaar, maar vereist weinig oefening om eraan te wennen.

De meest gebruikte borstvoedingskussens zijn C-vormig of U-vormig, omdat ze multifunctioneel en flexibel zijn.

 

 

Is een voedingskussen noodzakelijk voor borstvoeding?

Moeders hebben met succes borstvoeding aan hun baby’s gegeven zonder de hulp van borstvoedingsaccessoires. In ~1990, werd het eerste borstvoedingskussen geïntroduceerd als een luxe borstvoedingsartikel. Na het zien van de voordelen van een voedingskussen voor het geven van borstvoeding aan een baby, werd dit luxe artikel een noodzaak voor de nieuwe mama’s.

 

Een juiste voedingskussen kan van grote hulp zijn om de baby in een ergonomische positie te brengen en uw rug en armen te ontlasten tijdens lange voedingssessies.

Het hoofddoel van een voedingskussen is ondersteuning en comfort te bieden aan moeder en baby tijdens de borstvoedingsperiode. Voor moeder – ondersteuning van comfort, armen en lendenen. Voor de baby – ondersteuning van hoofd, nek en lichaam/rug.

Als je maandenlang dag en nacht borstvoeding geeft, kan het ontbreken van de juiste ondersteuning leiden tot armklachten en pijn in de rug, nek en rug. Aangezien een borstvoedingskussen al het zware werk voor je doet, raden we je aan er een te kopen.

Met een borstvoedingskussen op je schoot til je het hoofdje van je baby op naar je borst in plaats van onderuit te zakken om je tepel naar haar toe te brengen. Vooral als je voor de eerste keer borstvoeding geeft, kan het gebruik van een voedingskussen het borstvoedingscomfort van zowel jou als je baby aanzienlijk verbeteren.

Bovendien houdt het gebruik van een borstvoedingskussen hier niet op. Aangezien de meeste voedingskussens multifunctioneel zijn, kun je ze ook gebruiken voor:

 

 • De buiktijd van de baby.

 • Een hulpmiddel bij het zitten.

 • Prenatale/postpartum slaapondersteuning voor moeder (nooit voor baby).

 • schattig pasgeboren babymeisje dat op voedingskussen ligt

Wanneer moet je een borstvoedingskussen gebruiken?

De WHO raadt aan om al binnen het eerste uur na de bevalling te beginnen met borstvoeding geven. Daarom kunt u een voedingskussen toevoegen aan uw checklist voor de ziekenhuistas. Het zal nuttig zijn tijdens de eerste borstvoedingsbeurt en zal onmiddellijk na de bevalling steun en comfort bieden. 

 

Voordelen van een borstvoedingskussen

De voordelen van een voedingskussen beperken zich niet alleen tot borstvoeding. Het kan jou en je kleintje ook op veel andere manieren ten goede komen:

 

 • Ondersteun je rug tijdens de zwangerschap: je kunt een voedingskussen ook gebruiken om comfortabel te zijn tijdens de zwangerschap. Vooral in het laatste trimester van de zwangerschap, wanneer het zwaar voor je wordt om het zwangerschapsgewicht te dragen, kun je een voedingskussen gebruiken om je rug te ondersteunen.

 • Geeft steun na keizersnede: Als je een keizersnede hebt gehad, kan het gebruik van een voedingskussen de druk van je hechtingen verlichten. Het helpt bij een snellere genezing en maakt borstvoeding minder pijnlijk. Leg het voedingskussen zachtjes tegen je buik tijdens de borstvoedingsessies.

 • Verlicht episiotomiepijn: Als je een vaginale bevalling hebt gehad met een episiotomie, kan het zitten op een voedingskussen druk uitoefenen op de hechtingen terwijl je geneest.

 • Vergemakkelijkt het geven van borstvoeding in zittende positie: Veel vrouwen geven er de voorkeur aan hun baby zittend borstvoeding te geven. In deze houding moet u de baby optillen tot borsthoogte zodat ze goed kan aanhappen. Met een borstvoedingskussen kunt u de baby dicht bij uw borsten brengen, zodat u niet voorover hoeft te buigen.

 • Handig bij flesvoeding: Flesvoeding kan je armen en nek belasten omdat je je kleintje voor een langere periode moet vasthouden. Om deze pijn te verlichten, kun je je baby op het borstvoedingskussen leggen. Andere familieleden, zoals papa, oma of nanny, kunnen het ook gebruiken om uw baby de fles te geven.

 • Verlicht de koliek en reflux van uw baby: Veel baby’s hebben last van reflux of koliek na het geven van borstvoeding. Als u uw baby tegen het voedingskussen aanlegt, voorkomt u dat de maaginhoud terugstroomt in de mond.

 • Voorkomt veel voorkomende borstvoedingsproblemen: Een onjuiste borstvoedingshouding kan verschillende pijnlijke borstvoedingsproblemen veroorzaken. Denk aan pijnlijke en gebarsten tepels, gevoelloze armen en verstopte melkkanalen. Een voedingskussen voorkomt al deze borstvoedingsproblemen door je te helpen een goede hechting te krijgen.

 • Geweldig voor de buiktijd: de tijd op de buik essentieel voor pasgeborenen. Het helpt de spieren in de nek en rug te versterken en minimaliseert de kans op een plat hoofd syndroom. Je kunt het voedingskussen gebruiken als steun om je kleintje te helpen tijdens de tummy time. Om je voedingskussen te gebruiken tijdens het buikspannen, leg je een deken op de grond, en leg je het kussen er bovenop. Leg ook een paar speeltjes voor het kussen om de aandacht van je baby vast te houden. Leg uw baby dan zachtjes op het kussen vanaf de buikzijde, met haar armen en schouders gestut bovenop het voedingskussen.

Essentiële eigenschappen voor een borstvoedingskussen

 • Grootte: Zorg ervoor dat het voedingskussen niet te groot of te klein is, en dat het je comfortabel zit. Als het kussen te groot is, kan het wegglijden en kan de baby problemen hebben met het vastklikken. Maar als het te klein is, kan er een ruimte ontstaan tussen uw dijen en het kussen, waardoor het kussen naar beneden kan glijden door het gewicht van de baby.

 • Vorm: Verzorgingskussens zijn er in verschillende vormen, elk met unieke voordelen. Kies er een die het best bij je past.

 • Verstelbaar: Ga voor een verstelbaar borstvoedingskussen dat op maat te maken is voor de best mogelijke pasvorm.

 • Wasbaar: Zorg ervoor dat het voedingskussen super makkelijk schoon te maken is, waterbestendig is en geen geur vasthoudt. Nog beter is het als de hoes afneembaar en wasbaar is. Probeer hoezen te krijgen die in de machine wasbaar zijn. Houd altijd een extra hoes van het voedingskussen bij de hand.

 • Blijft stevig: Zorg ervoor dat het borstvoedingskussen stevig begint en zijn stevigheid behoudt. U zult uw kussen minstens de eerste zes maanden van de borstvoedingsperiode gebruiken, tot de baby zijn hoofdje volledig onder controle heeft.

 • Multifunctioneel: Kies een kussen dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.

 

De verschillen tussen een voedingskussen en een zwangerschapskussen

Voedingskussen

Het borstvoedingskussen is een mini-versie van het zwangerschapskussen. Het is zowel korter als smaller van formaat en kan gemakkelijk worden meegenomen buitenshuis. De lichamen van moeders en baby’s hebben verschillende afmetingen, dus u hebt een ondersteuning nodig die flexibel is en zich aan u en uw baby kan aanpassen. Het kussen wordt geleverd met een hoes die u kunt afnemen en wassen. Het kussen is gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen.

Het zwangerschapskussen was het eerste product dat BBhugme ontwikkelde en is een groot succes sinds de lancering in 2014. Het verbetert de slaap voor zwangere vrouwen, en biedt een comfortabele en broodnodige rust voor mensen met pijn in de rug, heupen of bekken. Het is een kussen dat ook na de geboorte wordt gebruikt, omdat veel moeders nog wat lichaamsondersteuning nodig hebben. Bovendien werkt het uitstekend als borstvoedingskussen voor thuis. Klanten het kussen vaak meenemen naar het ziekenhuis als ze op het punt staan te bevallen. En het kussen is niet alleen gezellig voor de moeder – iedereen in het gezin vindt het heerlijk om met het kussen te knuffelen.

Het eigenlijke ontwikkelingsproces van de producten duurt vaak meerdere jaren en vereist veel testen. Het is voor ons belangrijk om de doelgroep bij alle fasen van de ontwikkeling te betrekken. Als het product op de markt komt, is het al door veel vrouwen getest, zodat we weten dat we een product hebben ontwikkeld dat goed werkt en vrouwen helpt in het dagelijks leven.

 

De verschillende soorten zwangerschapskussens en de voordelen

Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten zwangerschapskussens?

Een full-length zwangerschapskussen kan geschikt voor u zijn als:

 • U op uw zij slaapt.

 • U niet veel beweegt tijdens uw slaap.

 • U extra ruimte hebt in uw bed.

Om met een full-length zwangerschapskussen te slapen, legt u het kussen op uw bed en slaat u uw armen eromheen. Trek het kussen dicht tegen u aan en zoek een comfortabele houding. Zwangerschapskussens zijn er in twee stijlen: recht en flexibel.

 

Een c-vormig zwangerschapskussen kan geschikt zijn voor u als:

 

 • U rugpijn heeft.

 • U ondersteuning wilt voor het hele lichaam.

 • U niet ligt te woelen en te draaien.

 • U op uw zij slaapt.

 • U extra ruimte hebt in uw bed.

Om met een c-vormig zwangerschapskussen te slapen, legt u het kussen op het bed en spreidt u de vorm uit, zodat u er gemakkelijk in kunt kruipen.

Leg de ronding van de “c” naar uw rug toe. Trek de bovenkant van het kussen naar uw hoofd en plaats de onderkant van het kussen tussen uw dijen. De volledige onderkant van het kussen moet tot aan uw buik reiken, die dan door het kussen wordt ondersteund.

 

U-vormig zwangerschapskussen gebruiken

Een U-vormig zwangerschapskussen kan geschikt zijn voor u als:

 

 • U ’s nachts woelt en draait.

 • U graag op uw zij of rug slaapt.

 • U op zoek bent naar ondersteuning voor het hele lichaam.

 • U extra ruimte hebt in uw bed.

Hoe kies je tussen de verschillende zwangerschapskussens?

Net als een c-vormig zwangerschapskussen is een u-vormig kussen ontworpen om de overgang van zijligging naar zijligging te vergemakkelijken. U schuift aan één kant van het kussen en knuffelt er tegenaan. Om van kant te veranderen, hoeft u zich alleen maar om te draaien.

 

U-vormige zwangerschapskussens zijn ook ideaal voor zwangere vrouwen die op hun rug slapen, omdat ze steun bieden aan beide kanten. Vrouwen kunnen zich lekker in het midden nestelen en krijgen steun voor hun rug, nek en hoofd.

 

Een opblaasbaar zwangerschapskussen kan geschikt voor u zijn als:

 

 • U zich in het derde trimester bevindt.

 • U graag op uw buik slaapt.

 • U uw steunniveau wilt aanpassen.

Het is een beetje extra werk om met een opblaasbaar zwangerschapskussen te slapen, maar het is een goede optie als u voor uw zwangerschap op uw buik sliep.

Opblaasbare zwangerschapskussens zijn gemaakt van dezelfde materialen als een luchtmatras. Ze worden meestal geleverd met een pomp, waardoor ze gemakkelijk op te zetten zijn. Gebruik de bijgeleverde pomp om het kussen op te blazen tot een voor u comfortabel niveau.

 

Als het kussen eenmaal opgeblazen is, leg je het er voorzichtig op en laat je je babybuil in de daarvoor bestemde opening vallen. Afhankelijk van het materiaal waarvan het kussen is gemaakt, kunt u er een handdoek of deken overheen leggen voor extra comfort.

 

Slapen met een zwangerschapswig

Een zwangerschapswig kan geschikt voor u zijn als:

 • U plaatselijke ondersteuning nodig hebt.

 • U een kleiner budget hebt.

 • U niet veel extra ruimte in uw bed hebt.

 • Je op zoek bent naar veelzijdigheid.

 

Een zwangerschapswig is een geweldige, goedkope optie voor moeders met slaapproblemen. Er zijn twee verschillende vormen wiggen – cirkels en driehoeken. Het gebruik van een zwangerschapswig is eenvoudig: plaats de wig onder de plek waar u steun nodig hebt en rust uit.