Alpi Blog
Image default
Woning en Tuin

Waarom is het belangrijk om scheuren in beton te repareren?

Scheuren in beton kunnen een teken zijn van diepere onderliggende problemen, en als ze niet snel worden aangepakt, kunnen ze leiden tot grotere problemen en dure reparaties. Het eerste wat u moet doen is de ernst van de scheur bepalen. Haarscheurtjes die alleen van binnenuit of aan het oppervlak van terrassen en trottoirs te zien zijn, zijn over het algemeen veilig en kunnen worden gevuld om te voorkomen dat er water binnendringt, waardoor verdere schade ontstaat. Scheuren die zowel van binnen als van buiten zichtbaar zijn, moeten door een vakman worden geïnspecteerd.

Structurele schade
Scheuren in beton kunnen het gevolg zijn van structurele of niet-structurele problemen. Structurele problemen kunnen betekenen dat uw huis dreigt in te storten, maar de meest voorkomende oorzaak van scheuren in platen, gestorte metselwerkmuren of blokmuren is zetting.

Alle gebouwen hebben te maken met zettingen en normale bouwkundige praktijken zullen voorkomen dat dit structurele schade veroorzaakt. Het probleem kan echter ernstiger zijn, zoals een gebrekkige financiering of slecht gemengd beton.

Als algemene regel geldt dat als de scheur in een verticale muur in de lengterichting loopt, dit het teken kan zijn van een verzwakte muur – vooral als de muur naar binnen buigt. In blok- of bakstenen muren ontwikkelt dit probleem zich meestal met een zichtbaar trappatroon. Als de scheuren zowel buiten als binnen de structuur zichtbaar zijn, moet u een professionele inspecteur laten vaststellen of het probleem ernstig is en of betonherstellingen nodig zijn of betonrot herstellen.

Chemische schade
Er zijn tal van chemische reacties die beton kunnen beschadigen. Hier zijn er een paar die belangrijk zijn om op te merken:

Carbonatie
Dit gebeurt wanneer beton wordt blootgesteld aan kooldioxide in de lucht. Calciumhydroxide is een bestanddeel van beton dat kan reageren met koolstofdioxide om calciumcarbonaat te vormen, wat de sterkte van het materiaal en ook de pH kan verlagen, waardoor het vatbaarder wordt voor corrosie.

Sulfaataanval
De meeste grondsoorten bevatten sulfaten in de vorm van calcium, magnesium, natrium, ammonium en kalium en kunnen zowel in de bodem als in het grondwater voorkomen. Deze grondsoorten kunnen beton aantasten als er een gebouw op staat.

Alkali-silicareactie
De resulterende chemische reactie tussen alkaliën in cement en het silicagehalte van aggregaten produceert een gelachtige substantie die water absorbeert en het volume van beton vergroot. Betonbreuken en verval zijn een gevolg van dit toenemende volume.