Alpi Blog
Image default
Woning en Tuin

Waarom een landelijke keuken met eiland?

Een landelijke keuken heeft een aantal specifieke kenmerken. Het kleurenpalet is vaak licht, er zijn duidelijke invloeden van hout te zien en een landelijke keuken moet vooral warmte, comfort en gezelligheid uitstralen. Landelijke keukens zijn vaak ook woonkeukens en dat betekent dat er altijd wel een eettafel of in ieder geval een zitgedeelte is waar je samen met je partner, familie en vrienden kunt zitten en eten. Een goede keuze is om bijvoorbeeld te kiezen voor een landelijke keuken met eiland, maar waarom is dat zo?

Eilanden worden alsmaar populairder

In de keukenbranche zien we dat er een toename is in de verkoop van keukens met eilanden. Dit kunnen zowel normale eilanden als kookeilanden zijn. Het verschil zit in functionaliteiten. Een normaal keukeneiland zorgt namelijk voor extra werkruimte, een gedeelte waaraan je kunt zitten en kunt eten en je hebt ook meer bergingsruimte voor keukengerei, potten en pannen. 

 

Een kookeiland bevat daarentegen vaak een kookplaat, een inbouwoven en in een aantal gevallen is er ook een spoelbak met een kraan aanwezig. Dan functioneert het eiland echt als een eiland waarop je kunt koken. Het normale aanrechtblad functioneert dan vaak als extra werkruimte, bijvoorbeeld als je grotere gerechten wilt klaarmaken of samen wilt koken. 

Waarom is landelijke keuken met eiland zo populair?

De populariteit van het eiland is te danken aan een aantal dingen. Ten eerste heb je meer bergingsruimte. Je hebt meer kastjes en je kunt dus je servies, potten, pannen en voorraden veel makkelijker kwijt. Ten tweede heb je meer werkruimte, dus je bent nooit meer aan het stoeien met de beschikbare ruimte en je hoeft elkaar ook niet meer in de weg te lopen als je met meerdere mensen het eten wil bereiden. 

 

Een andere reden is dat je veel beter de keuken van een woonkamer kunt scheiden. Vooral bij een open keuken is een eiland een zeer goed idee, omdat je het huis op een speelse en efficiënte manier kunt inrichten. Je houdt ook contact met de mensen in de woonkamer, terwijl je aan het eiland bezig bent met het eten of het maken van drankjes. Zet een paar krukken aan het eiland en je hebt ook meer zitplek en vooral een mooie plaats waar je kunt eten, drinken of gewoon lekker kunt kletsen met je visite.

Landelijke keuken met eiland

Een landelijke keuken moet functioneel en gezellig zijn. Het moet warmte uitstralen en je moet je dus vooral thuis voelen in een landelijke keuken. Het eiland kan hier een doorslaggevende factor in spelen, omdat het functioneel is en voor meer gezelligheid kan zorgen. Daarom zien we ook dat steeds meer mensen kiezen voor een landelijke keuken met eiland. Je kunt altijd bepalen of een eiland voor meer bergings- en werkruimte voldoende is of dat je toch kiest voor het uitgebreide kookeiland. Houd er dan wel rekening mee dat je iets meer geld kwijt bent en dat het ook een ingrijpende klus is om een kookeiland te monteren. Alleen al vanwege het feit dat bijvoorbeeld de afvoer en de leidingen voor het water en elektriciteit aangelegd moeten worden.