Alpi Blog
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij het gezond houden van kamerplanten?

Als je een mooie kamerplant hebt, wil je deze natuurlijk gezond houden. Dit kan voor sommige mensen een lastige klus zijn omdat ze niet veel verstand hebben van planten. Het gaat vaak goed in het begin, maar na een tijdje merk je dat de plant minder gezond wordt. Dit is zonde en dit wil je ook niet hebben. Om te weten wat er fout gaat bij de verzorging van de plant kun je dit artikel gebruiken. De kans is groot dat de oplossing hier te vinden is. Lees dus zeker even verder!

Is de luchtvochtigheid in de ruimte goed? 

Een reden voor het probleem van de bruine bladeren is de luchtvochtigheid in de kamer waar de kamerplanten van Kwekerij de Groot staan. Vooral in de winter op het moment dat de kachel aanstaat is de lucht in huis heel droog. In de natuurlijke habitat van de kamerplanten is de luchtvochtigheid juist erg hoog. Een luchtvochtigheidsmeter is een handige tool om dit te checken. Boven de 50 procent is voor bijna alle kamerplanten al voldoende! Er zijn ook wat trucjes voor een hogere luchtvochtigheid. Denk aan het benevelen van planten, douchen met de deur open en de kamerplanten groeperen. Let er als laatste op dat je een kamerplant niet naast of voor de verwarming zet. 

Tocht en zonlicht

De zon die van buiten naar binnen schijnt, kan ook slecht zijn voor de gezondheid van de kamerplant. Kijk daarom altijd goed naar wat de behoeften zijn van je plant en op welke plaats ze het het meeste naar hun zin hebben. Nog een andere oorzaak voor bruine bladeren kan tocht zijn of temperatuurverschillen. Misschien staat jouw kamerplant bij een raam dat vaak open staat? Of bij de achterdeur? Zeker in de koude maanden heb je dan te maken met veel temperatuurverschillen. Ook op het moment dat je vaak langs de planten heen loopt, kunnen er bruine plekken ontstaan. Let hier dus goed op als je de plant mooi en gezond wilt houden. 

Schimmels of insecten in de kamerplant

Heeft jouw groene vriend juist meer bruine stipjes of vlekken op de bladeren? Dat is er misschien sprake van een schimmel of van beestjes. De insecten waar je aan kunt denken, zijn spint, wolluis of trips. Controleer de plant daarom dus regelmatig op beestjes, als je er op tijd bij bent, kun je het nog goed bestrijden.