Alpi Blog
Image default
Woning en Tuin

3 oorzaken van een slechte nachtrust

We weten allemaal wel dat een goede nachtrust erg belangrijk is. Toch zijn er veel mensen die in zekere mate kampen met een slaapproblemen. Deze problemen kunnen enorm veel oorzaken hebben en veel van die oorzaken kun je zelf al oplossen. In dit artikel behandelen we drie oorzaken van een slechte nachtrust.

 

Een slechte nachtrust heeft enorm veel invloed op ons dagelijks leven. Als je goed wilt kunnen werken, is het belangrijk dat je ook goed slaapt. Heb je alles al geprobeerd, maar slaap je nog steeds slecht? Dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak voor je slaapproblemen en het is dan ook zeker aan te raden om eens met je huisarts te gaan praten.

Een slecht matras

Een slecht matras is een bekende oorzaak van een slechte nachtrust. Je kunt hier dan namelijk niet comfortabel op liggen en je lichaam wordt ook niet op de juiste manier ondersteund. Wanneer je dus last hebt van een slaapprobleem, is het misschien verstandig om een nieuw matras aan te schaffen. Zo kun je een schuimmatras kopen van una matras. Dit matras is duurzaam geproduceerd, kun je zelf aanpassen, zodat het comfortabel voor je is en ondersteund je lichaam erg goed.

Te veel blauw licht

Wanneer het bijna tijd is om naar bed te gaan, maakt je lichaam melatonine aan. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt, waardoor je in bed goed in slaap kunt vallen. De aanmaak van dat stofje wordt verstoord door blauw licht en blauw licht komt uit apparaten zoals je telefoon, je laptop en je televisie. Het is dus verstandig om ervoor te kiezen om een paar uur voordat je gaat slapen deze apparaten uit te zetten en iets anders te gaan doen. Veel van deze apparaten hebben tegenwoordig ook een ‘nachtlampje’. Deze app filtert het blauwe licht uit je apparaat en zorgt er dus voor dat de aanmaak van melatonine niet of minder verstoord wordt.

Een vol hoofd

Veel mensen hebben last van piekeren wanneer ze gaan slapen. Om te voorkomen dat je ‘s avonds laat in bed uren wakker ligt, kun je overdag het beste een piekeruurtje inlassen. Dit is een moment waarop je even alle gebeurtenissen van de week langsgaat. Je kunt zo even goed denken. Verder helpt het ook om je hoofd met andere dingen bezig te houden. Zo kun je voor het slapengaan bijvoorbeeld ook eerst even een paar pagina’s van een boek lezen, of bijvoorbeeld een podcast lezen.