Alpi Blog
Image default
Winkelen

Deze soorten speelgoed zijn onverwoestbaar en deze zijn verdwenen

We hebben in de geschiedenis van het speelgoed veel trends zien komen en gaan, maar niet veel soorten beklijven al zo lang als houten speelgoed. Het is sterk, onverwoestbaar en al populair sinds mensenheugenis. Het is wel eens interessant om te kijken welke trends in speelgoed nog meer onverwoestbaar zijn gebleken, en welke we eigenlijk alweer vergeten zijn.

Houten speelgoed

Houten speelgoed is nooit verdwenen omdat het zoals gezegd sterk en duurzaam is. Bovendien dagen de houten blokjes de fantasie uit: kinderen bouwen er van alles mee en blijven niet beperkt tot een vorm of figuur. Daarnaast is houten speelgoed veilig omdat er geen weekmakers in zitten , zoals in plastic speelgoed. Er bestaan steeds meer varianten, neem de proef op de som en kijk eens op de website van de Vlaamse specialist Lobbes Speelgoed.

Boeken

Lezen is om diverse redenen goed tijdens het opgroeien en ondanks de komst van de iPad, die door menig ouder als veredelde fopspeen gebruikt om even geen last van de kinderen te hebben. Vanzelfsprekend maken kinderen vroeg of laat kennis met de mogelijkheden van het internet, maar ouderwets leeswerk voor de jeugd is nog steeds mateloos populair. Van de voorleesboekjes in het prille bestaan, niet zelden geschreven door een BN’er (dat zegt genoeg over de status van het kinderboek), tot een Lemniscaat-klassieker van Thea Beckman zoals Kruistocht in Spijkerbroek.

Muziekinstrumenten

Goed voor de ooghandcoördinatie, het ritmegevoel en diverse andere aspecten van de algemene ontwikkeling is muziek, bij voorkeur het maken ervan. Er worden al decennialang instrumenten speciaal voor (kleine) kinderen vervaardigd en in sommige gevallen werkt dit aanstekelijk richting de ouders, die ook hun oude gitaar of trompet weer tevoorschijn halen. Leerzaam en gezellig!

Sportartikelen

Dat bewegen de opgroeiende jeugd goeddoet, hoeven we niet toe te lichten. Vandaar dat er talloze artikelen voor de jongste sportertjes verkrijgbaar zijn. Van een houten bowlingset voor baby’s tot een pingpongtafel voor kinderen. De commercie van het voetbal speelt erop in door shirtjes in de kleinste maten uit te geven en op jonge leeftijd hebben ze de mogelijkheid om in dat shirt een snuffel-training bij te wonen.

Verdwenen speelgoed

Veel artikelen zijn verdwenen, al dan niet door de komst van alternatieven. Zo was er het zakcomputerspelletje, een apparaatje ter grootte van een cassette waarop één spel zoals Donkey Kong gespeeld kon worden. Later kwam de Game Boy. Er waren iconische hebbedingetjes zoals de Tamagotchi en Furby en natuurlijk de onverklaarbare populariteit van de Flippo’s. De Skatebike en de Lolobal zorgden voor beweging. We zien ze intussen allemaal terug op nostalgische websites, of in musea.