Alpi Blog
Image default
MKB

Voor- en nadelen van een handmatige espressomachine

Dagelijks besluiten veel klanten om te investeren in een echte espressomachine. Er zijn daar vele redenen voor en de meest voorkomende zijn “om uit het inflexibele mechanisme van de capsulemachines te stappen” en natuurlijk “versheid, kwaliteit en variatie”. Deze redenen zijn legitiem. Veel voordelen zijn dus te tellen en in het machines-oerwoud  zijn de keuzes veel complexer dan ze lijken….

Voorlopig zullen we ons richten op handmatige espressomachines.

Manuele espressomachines

Zoals de naam al doet vermoeden, moet de gebruiker zelf de manipulaties uitvoeren om een espresso te verkrijgen die deze naam waardig is. Uiteraard zal het gebruik van zo’n machine vergezeld gaan van een koffiemolen (ook van hoge kwaliteit) om zo de ultieme smaak en visuele kwaliteit te verkrijgen. Andere machines met drukfilters laten echter toe om het gebruik van een breekmolen te omzeilen, maar ondanks een kwaliteitsvermindering.

Het “nadeel” van een handmatig systeem is voor mij een echt voordeel: we kunnen dus naar eigen goeddunken het resultaat in de beker direct beïnvloeden dankzij kleine aanpassingen zoals de fijnheid van de maling, een precieze dosering, een perfect gecontroleerde extractietijd en dus het aan verschillende soorten koffie aanpassen, echte ristretto verkrijgen (iets wat bijna onmogelijk is met een auto machine), etc…

De prijs blijft daarentegen lager dan bij een volautomatische machine. Tenzij u kiest voor een high-end machine zoals Rocket Espresso, vergezeld van een hoogstaande molen, zoals een Mazzer, natuurlijk… En als u een restaurant of snackbar runt en u op zoek bent naar een professionele koffiemachine, moet u uiteraard een professionele leverancier inschakelen om een machine van hoge kwaliteit te krijgen die lang meegaat.

Zoals u het begrepen hebt, is dit type machine, naar mijn mening, bedoeld voor liefhebbers, puristen, mensen die in staat willen zijn om 100% van hun machine te “controleren” en zo hun drank te perfectioneren volgens x-parameters die naar wens kunnen worden aangepast. Liefhebbers van zeer strakke koffie zullen daarin ook hun geluk vinden.

Natuurlijk zijn er ook nadelen die sommige mensen kunnen afschrikken: beperking van de verschillende machine- en moleninstellingen, herhaalde manipulaties, gebrek aan regelmaat van de resultaten, permanente reiniging, opwarmtijd van sommige modellen, …