Alpi Blog
Image default
Gezondheid

Wat doet een vitamine D3 supplement voor je gezondheid?

Vitamine D3, ook wel bekend als cholecalciferol, is een van de twee typen vitamine D. Het verschilt van het andere type, dat vitamine D2 (ergocalciferol) heet. Maar… was is vitamine D3 precies en wat doet D3 eigenlijk voor je gezondheid?

Waar zit vitamine D3 in?

Vitamine D3 zit in bepaalde voedingsmiddelen zoals vis, runderlever, eieren en kaas. Het kan ook worden aangemaakt in de huid na blootstelling aan ultraviolette straling van de zon. Daarnaast is vitamine D3 verkrijgbaar als ssupplement voor de algemene gezondheid of voor de behandeling of preventie vaneen vitamine D-tekort.

Sommige fabrikanten van vruchtensappen, zuivelproducten, margarine en plantaardige melk voegen ook, heel slim, vitamine D3 toe om de voedingswaarde van hun product te verhogen.

Wat is vitamine D tekort?

Vitamine D, ook wel calciferol genoemd, is een vetoplosbare vitamine (dus een vitamine die wordt afgebroken door vet en oliën in de darmen). Het wordt ook wel een zon vitamientje genoemd, omdat het op natuurlijke wijze in het lichaam kan worden aangemaakt na blootstelling aan de zon.

Vitamine D functies

Vitamine D heeft vele functies in het lichaam, waarvan de belangrijkste zijn: botgroei, botopbouw, regulering van spiersamentrekkingen, en de omzetting van bloedglucose (suiker) in energie. Als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt om aan de behoeften van het lichaam te voldoen, heb je een tekort aan vitamine D.

Wat zijn de gevolgen van vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder vertraagde groei en rachitis bij kinderen, osteomalacie (verlies van botmineralen) bij volwassenen en adolescenten, en osteoporose (poreuze, dunner wordende botten) bij volwassenen  De oorzaken van vitamine D-tekort zijn velerlei, waaronder ziekten of aandoeningen die de vetopname beperken en de afbraak van vitamine D in de darm.

Waarom vitamine D3 kopen?

Vitamine D supplementen kun je kopen als iemand niet genoeg vitamine D binnenkrijgt via voeding of blootstelling aan de zon. Er zijn twee vormen – vitamine D2 en vitamine D3 – die elk hun voor- en nadelen hebben. Vitamine D2 en vitamine D3 lijken chemisch op elkaar en worden allebei goed opgenomen in de darmen. Waar ze sterk in verschillen is hun bron:

Vitamine D2 komt van nature voor in paddenstoelen, waaronder shiitake, portobello en crimini paddenstoelen. Het vitamine D-gehalte neemt toe als deze paddenstoelen aan UV-straling worden blootgesteld.

Vitamine D3 komt van nature voor in dieren en dierlijke producten zoals melk. Het wordt ook rechtstreeks gesynthetiseerd in de huid wanneer die wordt blootgesteld aan ultraviolette B (UVB) straling. Zon en vitamine D gaan dus echt goed samen.

Een andere manier waarop vitamine D3 verschilt van vitamine D2 is in zijn biologische beschikbaarheid (het deel van een geneesmiddel dat in de bloedbaan terechtkomt) en halfwaardetijd (een maat voor de tijd dat een geneesmiddel in de circulatie blijft).

In beide opzichten is vitamine D3 superieur gebleken aan vitamine D2.

Hoe werkt D3?

Niet alleen blijft vitamine D3 langer in het lichaam, maar volgens sommige studies verhoogt het ook het vitamine D-niveau in de bloedbaan met 87% meer dan vitamine D2. Een nadeel is dat vitamine D3 in supplementen van oudsher wordt gemaakt met lanoline uit schapenwol. Dit maakt het ongeschikt voor strikte veganisten of vegetariërs.

Toch zijn sommige fabrikanten er de laatste jaren in geslaagd vitamine D3 te synthetiseren uit algen en korstmossen.

Conclusie vitamine D3

Als je na het lezen van deze blogpost besluit een vitamine D3 supplement te kopen, lees dan zorgvuldig het etiket van het product om er zeker van te zijn dat het veganistisch vriendelijk is. De voordelen zijn er zeker, dus kijk snel naar een geschikt supplement voor jouw persoonlijke sitatie.