Alpi Blog
Image default
Eten en drinken

voorbereiden op een stroomstoring

Voorbereiden op een stroomstoring

Maak een inventaris op van de spullen die u nodig hebt en die afhankelijk zijn van elektriciteit. Zorg voor batterijen en andere alternatieve energiebronnen voor als de stroom uitvalt, zoals een draagbare oplader of powerbank. Zorg voor zaklampen voor elk gezinslid. Bepaal of uw huistelefoon zal werken tijdens een stroomstoring en hoe lang de back-up batterij zal meegaan.

Een stroomstoring is meer dan een ongemak; het kan leiden tot dure reparaties en zelfs gevaarlijk zijn voor u en uw gezin. Met deze tips kunt u uzelf en uw portemonnee beschermen en een aantal gemakken behouden tijdens een stroomstoring.

Bereid u voor op stroompieken
Terwijl nutsbedrijven werken om de stroomvoorziening te herstellen, wordt het hele netwerk onstabiel. En dat leidt tot stroompieken, die elektronica kunnen vernielen. Haal daarom tijdens een stroomstoring de stekker uit het stopcontact en schakel alles in huis uit. Laat één licht branden, zodat u weet wanneer de stroom weer hersteld is.

Breng zonnelampen naar binnen
Landschapslampen op zonne-energie bieden urenlang verlichting op laag niveau, zodat u de batterijen van uw zaklamp kunt sparen voor taken waarvoor meer licht nodig is. En in tegenstelling tot kaarsen branden ze uw huis niet af. Vergeet niet uw landschapslampen overdag buiten op te laden tijdens een stroomstoring.

Pas op voor koolmonoxide
Koolmonoxide is een kleurloos, reukloos gas dat ontstaat wanneer iets brandt – en het maakt mensen vaak ziek of dood tijdens stroomuitval. Gebruik geen generatoren of grills in garages of buiten bij open ramen. Controleer of uw koolmonoxidedetector werkt en vervang indien nodig de batterijen.

LEes meer over voorbereiden voor een stroomstoring

 

Houd de vriezer gesloten
In de meeste vriezers blijft voedsel één tot drie dagen bevroren en nog een paar dagen onder de 40 graden F, wat handig is tijdens een stroomstoring. Plak ter herinnering een bordje “niet openen” op de deur.

Vul de badkuip
Als het licht uitgaat, is de kans groot dat het gemeentewater snel daarna stopt met stromen. Vul de badkuip, gootstenen en emmers zodat u een voorraad heeft om te wassen, te drinken en het toilet door te spoelen. Denk er ook aan dat u 40 liter of meer in uw waterverwarmer hebt opgeslagen. Plus: Bekijk hier onze favoriete wateropslagcontainers.

Ontgrendel de garagedeur
Zelfs als de opener niet werkt tijdens een stroomstoring, kunt u de garagedeur nog steeds openen en sluiten. Er hangt een koord aan de arm die de deur verbindt met de rail van de opener. Als de deur gesloten is, trek je aan dat koord om de deur los te koppelen van de opener en kun je de deur met de hand omhoog of omlaag doen.

Verwarm het huis met uw waterverwarmer
Uw oven werkt niet als de stroom uitvalt, maar uw boiler misschien wel (als het een gasmodel is zonder elektrische ontluchting). Vul gootstenen en badkuipen met heet water en laat ze leeglopen als het water op kamertemperatuur is. Dit houdt uw huis misschien niet comfortabel, maar het kan het wel draaglijker maken.

Opladen met uw auto
Als het tijd is om je telefoon of tablet op te laden tijdens een stroomstoring, vergeet dan je auto niet. De accu heeft voldoende vermogen om mobiele apparaten op te laden.

Bereid u voor op vorst
Als de binnentemperatuur het vriespunt nadert, voorkom dan gesprongen leidingen door uw sanitairsysteem af te tappen. Draai de hoofdkraan dicht, open de laagste kraan in huis (vaak de aftapkraan van de boiler of een slangpilaar buiten). Open vervolgens andere kranen om lucht in het systeem te laten terwijl de leidingen leeglopen. Dompel de afvoer van toiletten, gootstenen en baden onder om het water uit de putten te verwijderen. Sluit ten slotte de afvoeren af om te voorkomen dat rioolgassen het huis binnenkomen. Hier zijn meer tips om bevroren leidingen te voorkomen.

Neem geen risico’s
Stroomuitval vormt een dubbel risico: U loopt meer kans om gewond te raken tijdens een stroomstoring en minder kans op onmiddellijke, grondige spoedeisende hulp. U kunt in het donker van de trap vallen of een ongeluk krijgen met een kettingzaag tijdens het opruimen van de storm. Als u hulp nodig hebt, kan het zijn dat de eerstehulpdiensten overvol zijn of dat ambulances worden opgehouden door dode verkeerslichten of omgevallen bomen. Nog meer dan op andere momenten moet u tijdens een stroomstoring nadenken voordat u handelt.

https://doepserleven.nl/preppen-voor-een-blackout-stroomuitval/