Alpi Blog
Image default
Dienstverlening

Wandelen is gezond, maakt je fit en houdt je jong

Wist u dat meer dan de helft van alle wandelaars (ook) wandelen om hun gezondheid te versterken – in alle leeftijdsgroepen? Wandelen is niet alleen de meest natuurlijke en milieuvriendelijke vorm van lichaamsbeweging, het houdt ook lichaam en geest gezond. Maar is wandelen echt de allround happy optie als het gaat om de gezondheid? 

Diep ademhalen, de natuur voelen, genieten van het uitzicht. Wandelen en bergbeklimmen zijn gewoon goed voor lichaam en ziel. Wandelen is zowel een middel tot preventie als een begeleidende therapie voor beschavingsziekten.

Het lopen van het uithoudingsvermogen heeft een effect op de vetstofwisseling en het immuunsysteem, net als een langzame duurloop. Als daarnaast ook nog wat prikkelende klimmetjes onder de knie moeten worden gekregen, profiteert ook de bloedsomloop ervan. Al met al duurt het iets langer om op deze manier fysiek fit te worden, maar het effect blijft langer duren en wordt niet – zoals bij harde prestatietraining – in gevaar gebracht door overbelasting en blessures. Bijna zonder bijwerkingen worden het hart, de bloedsomloop, de stofwisseling en de ademhaling, de spieren en de ondersteunende structuur versterkt, terwijl het risico op een hartaanval, kanker en diabetes met meer dan de helft wordt verminderd.

Een zekere regelmaat speelt daarbij een doorslaggevende rol. Wie voortdurend ongeveer 2.000 calorieën per week aan lichaamsbeweging besteedt, is beduidend minder ziek, herstelt sneller na een calamiteit en leeft bovendien aantoonbaar langer. Het is bijzonder voordelig dat wandelen in zijn vele vormen gedurende het hele leven kan worden beoefend en zelfs op hoge leeftijd nog aantoonbare trainingseffecten vertoont. Er zijn talloze manieren om iets goeds te doen voor je lichaam en geest, en wandelen is de makkelijkste manier om dat te doen. Een wandelvakantie in Ierland bijvoorbeeld, waar je The Dingle Way kunt bewandelen. Ierland is de ultieme vakantiebestemming als je er even helemaal tussenuit wilt en bovendien alle gezondsheidsvoordelen van wandelen wint genieten.