Alpi Blog
Image default
Dienstverlening

plat dak voordelen en nadelen

Voordeel en nadelen van platte daken

Hoewel platte daken niet de meest glamoureuze optie zijn, hebben ze wel voordelen. Als u de voor- en nadelen kent, zoals de prijs van reparatie van platte daken, het benodigde dakbedekkingsmateriaal, mogelijk vijverwater en daklekken, kunt u een beslissing nemen die het meest geschikt is voor uw gebouw.

Platte daken worden het meest gebruikt op bijgebouwen en grote constructies. Platte daken hebben een unieke reeks uitdagingen en behoeften. Als u van plan bent om een ​​plat dak op een woning of gebouw te hebben, is het onmisbaar om de voor- en nadelen van het platte dak te kennen.

Voordelen van platte daken

Het grootste voordeel van een plat dak zijn de kosten. Van bouwen en installeren tot de materialen die vaak worden gebruikt voor platte daken, zijn relatief goedkoop.

Het maakt een plat dak zeer betaalbaar voor zowel installatie als onderhoud en onderhoud. Arbeid is goedkoper door minder risico bij het plaatsen van een plat dak. Installatie van platte daken gaat sneller en eenvoudiger. Er zijn minder schade- en reparatiekosten over de levensduur van het dak. Het installeren van zaken als zonnepanelen, die elektriciteit besparen, en satellieten, waardoor reparaties en het schoonmaken van dakgoten goedkoper worden en gemakkelijker uit te voeren op platte daken.

Het tweede voordeel is dat de ruimte voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Airconditioners kunnen op het dak worden geplaatst in plaats van op de grond. Platdak zonnerekken op een plat dak is minder zichtbaar vanaf de grond dan een schuin dak.

U kunt een dak ontwerpen dat een loungeruimte in de buitenlucht wordt om te ontspannen of te barbecueën, of een tuin op het dak te planten. De lijst met mogelijkheden voor het gebruik van een plat dak is bijna eindeloos.

Een plat dak maakt de binnenruimte ook veelzijdiger. Appartementen op de bovenste verdieping en afgewerkte zolders zijn mogelijk zonder de schuine muren van traditionele schuine daken. In woningen die maximale binnenruimte nodig hebben, zijn platte daken een groot voordeel.

Platte daken zijn doorgaans beter toegankelijk dan hellende daken. Ze zijn gemakkelijker op te klimmen om te inspecteren. Voorzichtigheid is geboden wanneer iemand op een dak klimt. Platte daken zijn gemakkelijker te controleren en veel veiliger. Platte daken zijn bij een klein gebouw aanzienlijk stabieler dan schuine daken.

Nadelen van platte daken

Naarmate de oppervlakte van een plat dak toeneemt, neemt de stabiliteit af. Industriële gebouwen en bedrijven met platte daken moeten het gewicht aan de binnenkant compenseren. Platte daken hebben beperkte opties.

Materiaal voor platte daken is wat schaars. Er zijn niet veel opties om uit te kiezen. Op de meeste platte daken wordt gewalst dakbedekking gebruikt. Het materiaal is bitumen, TPO, thermoplastisch polyolefine, EPDM of rubber. Elk van deze is relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

Ze hebben een beperkte levensduur. De levensverwachting is tussen de tien en vijftien jaar. Er zijn rubberen dakspanen die samen met gewalste rubberen dakbedekking kunnen worden geïnstalleerd. Er komen nieuwe materialen beschikbaar, zoals dakbedekking van PVC en polycarbonaat. Ze zijn duurder. Omdat het recent ontwikkelde producten zijn, is er geen informatie over hoe lang ze meegaan.

Drainage, of liever het ontbreken daarvan, is het grootste nadeel. Platte daken lopen niet zo efficiënt af als daken met een helling. Water plakt vaak en blijft op het dak. Het stilstaande water kan leiden tot afbraak van dakbedekking of toekomstige lekken, vooral langs de naden. Een aannemer voor platte daken zal waarschijnlijk extra mechanismen installeren om een ​​goede afwatering aan te pakken. Opties voor het verwijderen van water zijn tijdrovend en kunnen duur zijn.

Een goede afdichting van zowel de toplaag als de onderlaag is van noodzakelijk belang voor de integriteit van het dak. De coating wordt regelmatig onderworpen aan lektesten op platte daken om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn. Platte daken worden doorgaans geïnstalleerd in warme klimaten.

Gebouwen met platte daken worden meer beïnvloed door extreme temperatuurschommelingen, omdat er minder ruimte is voor installatie. De meeste zijn niet bestand tegen het gewicht van opgebouwde sneeuw in de winter.

Er zijn bedrijven met platte daken die van mening zijn dat isolatie en problemen met het sneeuwgewicht misvattingen zijn. Ze suggereren dat platte daken kunnen worden geïnstalleerd in koude klimaten wanneer de daken een substantiële dikte hebben die ruimte laat voor voldoende isolatie. Een dik dak kan ook sneeuwophoping ondersteunen, zolang het niet te wijten is aan een lawine. De sneeuw draagt ​​bij aan de isolatie.

Meer info rond platte daken?

Bij dakwerken Izegem hebben we ruime ervaringen in het plaatsen van platte daken, contacteer ons vandaag nog! Actief regio west-vlaanderen en omstreken, met hoofdkantoor in Izegem.

https://dakwerkenizegem.be/platte-daken/