Alpi Blog
Image default
Bedrijven

Waarom houden we zo van Ugly Christmas Sweaters?

Het opsporen van de opkomst van de Ugly Christmas Sweater is geen eenvoudige taak. Maar twee iconen springen eruit. We hebben Bill Cosby (als Cliff Huxtable in The Cosbies) en Chevy Chase (National Lampoon’s Christmas Vacation) die het modieus maakten om deze vredelijk aantrekkelijke truien te dragen. Deze trend zou in de jaren negentig vervagen, maar zou rond 2001 opnieuw opduiken. Deze trend is gestaag toegenomen en vanaf 2010 zijn lelijke kerstsweaters weer heel trendy. Zelfs Jimmy Fallon stemt toe.

 

Maar waarom de Ugly Christmas Sweater? Van alle dingen om aan populariteit te winnen, waarom de lelijke kerstsweater? Hoewel niemand het zeker weet, is het waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van het volgende:

  • Nostalgie
  • Onze krankzinnige obsessie met mode / esthethiek

 

Nostalgie: Lelijke kerstsweaters hebben die vintage kerstuitstraling. Ze herinneren velen van ons aan de tijd dat Kerstmis betekende naar bed gaan, zodat de kerstman die geschenken kon brengen en wakker werd met een verwachting die we zelfden of nooit anders zouden ervaren. Met andere woorden, het herinnert aan wat Kerstmis was voordat het slechtst de Super Bowl van zakelijke transacties was. De gepixeleerde ontwerpen herinneren ons ook de eerste paar generaties aan videogames.

 

Onze krankzinnige obsessie met mode / esthetiek: De belachelijke ontwerpen breken waarschijnlijk elke bekende modewet – en da tis het punt. Als samenleving zijn we geobsedeerd geraak door de nieuwste modetrends en in het voldoen aan bepaalde regels, zo niet protocollen. De lelijke kerstsweater gooit al onze normen en waarden wat betreft kleding om. Er waarom niet? Als er een enkele tijd van het jaar is waarin we stoppen zonder geest te houden aan de regels die de fashionpolitie ons heeft opgelegd, dan kan het net zo goed kerstmis zijn.

 

Misschien is het ook niet belangrijk om precies te weten wáárom we ene Ugly Christmas Sweater dragen, maar gewoon te genieten van deze foute kersttruien.