Alpi Blog
Image default
Architectuur

Dit zijn de grootste oorzaken van lekkages

De schade is te beperken door tijdig de lekkage op te merken en te verhelpen. Echter zal het aantal lekkages een stuk lager uitvallen als de lekkage gemakkelijk en snel op te merken is. Helaas is dat niet het geval, mede door de verschillende weersomstandigheden en verschillende vormen van lekkage.  Maar waar vindt de lekkage grotendeels plaats? Hieronder volgen veelvoorkomende plaatsen waar de lekkage vaak de overhand neemt.

Platte daken

Platte daken zijn een doosdoener als het gaat om lekkages. Met in het bijzonder asfalt gebaseerde bedekkingen zullen maar enkele jaren meegaan, voordat er lekkage plaats zal vinden. Door vorst en dooi kunnen de randen van de knik openbarsten, waardoor het water een gemakkelijke route ondervindt om de woning te betreden.

De dakgoot

Ook een verstopte dakgoot is een veelvoorkomende situatie bij een lekkage. Door de verstopping zal het (regen)water oplopen, wat op zichzelf nog niet voor problemen kan zorgen. Zodra het water hoog genoeg komt om het daklood te raken, is de kans aanwezig dat de dakconstructie infiltreert. Om deze situatie te voorkomen, is het aan te raden de dakgoot regelmatig te reinigen of een dakinspectie te laten plaatsvinden.

De kil

De kil is de benaming voor de plaats waar twee dakdelen onder een hoek samenkomen. Deze constructie komt vaak voor bij L-vormige boerderijen of andere niet-lineaire woningen. Om het water goed af te kunnen voeren, wordt er in de kil een kilgoot geplaatst. Zodra de kilgoot gebreken vertoont, is het voor de bewoner belangrijk direct de kilgoot te laten vervangen om lekkage tegen te gaan. Daarbij zal het ook gunstig zijn de dakgoot regelmatig te controleren, aangezien de kil zeer gevoelig is voor daklekkage.

Schoorstenen

Ook schoorstenen komen vaak naar voren als een van de oorzaken voor lekkage. Zowel het daklood rondom de schoorsteen als de stenen op zichzelf zijn belangrijk goed te controleren. Zo kunnen gebarsten stenen leiden tot een toegang voor regenwater in de schoorsteen. Daarnaast is het aan te raden het voegwerk te inspecteren. Bij een verzadiging van de bouwstenen van de schoorsteen kan het voegwerk losraken, wat een lekkage zal veroorzaken. Verder is het belangrijk een oog te richten op de schoorsteenkap, aangezien dit de gemakkelijkste route is voor regenwater om de woning te betreden.

http://dakbeheerhermans.nl