Alpi Blog
Image default
Aanbiedingen

Bekkenbodemspier Trainen: De Sleutel tot een Sterkere Bekkenbodem

Bekkenbodemspier Trainen: De Sleutel tot een Sterkere Bekkenbodem

Het trainen van je bekkenspieren is essentieel voor een gezonde en sterke bekkenbodem. In dit artikel zullen we verschillende oefeningen bespreken die je kunt doen om je bekkenspieren te trainen, waaronder squats, lifting en specifieke oefeningen voor vrouwen.

Waarom bekkenspieren trainen belangrijk is

De bekkenspieren ondersteunen je bekkenorganen, zoals je blaas, darmen en baarmoeder (bij vrouwen). Een sterke bekkenbodem is belangrijk voor het voorkomen van incontinentie, het verbeteren van de intieme gezondheid en het verminderen van de kans op verzakking van de bekkenorganen.

Squats voor het versterken van de bekkenspieren

Squats zijn een uitstekende oefening voor het trainen van je bekkenspieren. Ze helpen niet alleen bij het versterken van je bekkenbodem, maar ook bij het verstevigen van je dijen en billen. Om een squat uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Zak langzaam naar beneden door je knieën te buigen, alsof je op een stoel gaat zitten.
 3. Houd je rug recht en je borst omhoog.
 4. Duw jezelf weer omhoog naar de startpositie en herhaal de oefening.

Lifting voor het trainen van de bekkenspieren

Lifting oefeningen, zoals de deadlift, kunnen ook helpen om je bekkenspieren te versterken. Deadlifts trainen de spieren in je onderrug, billen en dijen, die allemaal belangrijk zijn voor het ondersteunen van je bekkenbodem. Volg deze stappen om een deadlift uit te voeren:

 1. Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar, met een halterstang of dumbbells voor je voeten.
 2. Buig je knieën en heupen om de halterstang of dumbbells op te pakken, houd je rug recht.
 3. Til het gewicht op door je benen en heupen te strekken, terwijl je je rug recht houdt en je buikspieren aangespannen.
 4. Laat het gewicht langzaam zakken naar de startpositie en herhaal de oefening.
Oefeningen voor vrouwen om de bekkenspieren te trainen

Er zijn specifieke oefeningen die vrouwen kunnen doen om hun bekkenspieren te trainen en hun bekkenbodem te versterken. Enkele effectieve oefeningen zijn onder andere:

 • Kegeloefeningen: Kegeloefeningen zijn gericht op het aanspannen en ontspannen van de bekkenspieren. Om een kegeloefening uit te voeren, span je je bekkenspieren aan alsof je probeert je urine op te houden en houd je deze spanning enkele seconden vast voordat je ontspant. Herhaal de oefening meerdere keren per dag.
 • Brug: De brug is een oefening die de bekkenspieren, billen en hamstrings traint. Om een brug uit te voeren, ga je op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Til je heupen op naar het plafond terwijl je je billen en bekkenspieren aanspant, houd enkele seconden vast en laat vervolgens je heupen weer zakken. Herhaal de oefening.
 • Beenheffen: Beenheffen zijn een uitstekende oefening om de bekkenspieren te trainen en tegelijkertijd je benen en billen te versterken. Om beenheffen uit te voeren, ga je op je zij liggen met je benen gestrekt. Til je bovenste been langzaam op, houd het enkele seconden omhoog en laat het vervolgens langzaam weer zakken. Herhaal de oefening aan beide kanten.
Conclusie

Het trainen van je bekkenspieren is belangrijk voor het behouden van een sterke bekkenbodem. Door het regelmatig uitvoeren van oefeningen zoals squats, lifting en specifieke oefeningen voor vrouwen, kun je je bekkenspieren versterken en je bekkenbodem gezond houden. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en eventuele pijn of ongemak tijdens het uitvoeren van deze oefeningen te bespreken met een zorgprofessional.

https://pelvicpower.nl/