Alpi Blog
Image default
Aanbiedingen

Black Friday, winkelen met korting

Black Friday, een dag vol winkelgekte, is nu een bekend fenomeen dat over de hele wereld wordt gevierd. Maar hoe komt het dat deze dag, nu synoniem met ongebreideld consumentisme en grote kortingen, zo’n prominente plaats in onze cultuur heeft ingenomen?

Oorsprong: Philadelphia’s chaos

Het is interessant om te weten dat de term “Black Friday” oorspronkelijk werd gebruikt in een veel minder feestelijke context. In de jaren ’60, werd de term in Philadelphia gebruikt om de verkeerschaos aan te duiden die de stad overspoelde op de vrijdag na Thanksgiving, toen mensen de stad in stroomden voor de aanstaande Army-Navy football game op zaterdag.

Voor winkeliers was deze vrijdag na Thanksgiving echter altijd al een kans om van hun goederen af te komen, in afwachting van de aankomende Kerstperiode. De omzet was zo hoog dat vele winkels van “rood” naar “zwart” gingen – een term die werd gebruikt om de winstgevendheid aan te geven. Hoewel dit geen directe oorsprong is van de term, is het plausibel dat dit bijdroeg aan de positieve herdefiniëring van “Black Friday”.

Groei en populaire cultuur

Black Friday groeide gestaag in populariteit door de decennia heen. Winkeliers begonnen vroeger te openen en ontworpen steeds grotere sales-evenementen om klanten aan te trekken. Naarmate de tijd vorderde, werd Black Friday steeds meer synoniem met massale verkopen en grote kortingen, solidificerend zijn plaats als de officiële kick-off voor het vakantieseizoen.

Tegelijkertijd verspreidde Black Friday zich buiten de Verenigde Staten. Landen over de hele wereld begonnen soortgelijke evenementen te organiseren, en de dag werd een wereldwijd fenomeen.

De impact van online winkelen

Het digitale tijdperk heeft ook de aard van Black Friday veranderd. Door de opkomst van online winkelen hebben talloze bedrijven Black Friday-uitverkopen aangeboden op hun websites, waardoor consumenten kunnen profiteren van kortingen zonder hun huis te verlaten.

Dit heeft geleid tot de creatie van Cyber Monday, de maandag na Black Friday, waarop online winkels hun eigen massale verkopen houden. Samen vormen Black Friday en Cyber Monday een weekend vol winkelen dat zowel online als offline plaatsvindt.

Het fenomeen begrijpen: Doe mee

Nu je de oorsprong en groei van Black Friday beter begrijpt, kan je je volledig inleven in dit wereldwijde winkelfenomeen. Herinner je eraan hoe deze dag is geëvolueerd van een term die chaos aanduidde, naar een viering van het consumentisme en een startpunt voor het vakantieseizoen. Misschien zal je volgende Black Friday-ervaring, in het licht van zijn verleden, nog aangenamer zijn.